Sunday, March 23, 2008

Murat Kurnaz - Fem år av mitt liv (2008)

,

Murat Kurnaz är en tysk med turkiskt medborgarsskap som reser till Pakistan för att lära sig mer om sin frus religion. Där säljs han av pakistanierna till USA som påstådd terrorist och förs till Guantanamo där han får utstå fem års daglig tortyr. Trots att han är oskyldig, och trots att USA tämligen snart vet att han är oskyldig. Man låter alltså med berått mod tortera en man som man är väl medveten om är oskyldig. vi vet att amerikanerna visste att han var oskyldig eftersom vi vet att de försökte lämna honom till Tyskland eftersom han enligt dem var turk, och turkarna tog inte emot honom sitt turkiska medborgarskap till trots, eftersom han hela sitt liv bott i Tyskland. Så då valde amerikanerna att behålla honom på Guantanamo i flera år och låta honom utstå saker som misshandel, upphängningar, förnedring m.m.

Det är en fruktansvärt kall och rå beskrivning av hur USA behandlar sina fångar på Guantanamo, och man kan misstänka att det finns fler exempel. Så som man kan se i den amerikanska spelfilmen "Rendition" där man för en misstänkt terrorist till ett godtyckligt nordafrikanskt land och låter dem tortera, eftersom det är olagligt i USA eftersom USA inte sysslar med toryr. Det är ett hyckleri som nog saknar motstycke i vår nutidshistoria.

Boken är skriven med ett naket och avslöjande språk och är sin hemskhet till trots en pageturner som man inte gärna lägger i från sig. Jag har flera gånger gråten i halsen, inte bara för hur Murat och hans medfångar blir behandlade, men också inför det faktum att vi har de i dag i Sverige som försvarar denna typ av behandling, och att de sitter i styrande ställning. Både i dag och före valet. Det är en skandal. Det gör att boken är ett läskigt tidsdokument över hur demokratin hastigt rasat ihop runt om kring oss under 2000-talets första decenium och det är inte utan att man tänker att den som inte förkastar USA´s utrikespolitik efter att ha läst denna bok, den hade även accepterat Stalins utrensningar i Sovjet. De som åsidosätta rättssäkerheten för att uppnå ett upphöjt mål är de som drar den första spiken ur det demokratiska bygget. Dit tycks hela västvärlden vara på väg, för detta är inte, som "Rendition", en påhittad historia. Detta är något som hänt på riktigt, berättat av den som var med och så vitt jag vet har ingen förnekat denna sanning!

/Mattias

No comments: