Wednesday, December 20, 2006

Projektlista

På denna sida kommer jag att samla länkar till de olika läsprojekt som finns på läsbloggen.
2007-01-27
Del 1.
Del 2.

2007-01-05 Klas Östergren - Gentlemen
Del 1.

2006-12-20 James Joyce - Odysseus
Del 1.
Del 2.

James Joyce - Odysseus del. 1

Började i går att läsa detta mastodontverk som länge stått i bokhyllan och samlat damm. Den har tyngt och känts omöjlig att lyfta ner och påbörja. Den ska ju vara så svår, för att inte säga obegriplig. Läste för ett par år sedan Bakhålls tecknade Joycebiografi och har sen dess inbillat mig att jag åtminstone ska kunna förstå något. Kanske kan jag det ändå, jag vet inte. Vi får se.

Den första tanke som slår mig är just det. Den är ju obegriplig, vad har jag gett mig in på. Men samtidigt är det ett driv i den och en ton som gör mig fortsatt intresserad, till och med hänförd. Av vad vet jag inte. Kanske är det alla dessa referenser som fullkomligt sprutar ut ur Joyce penna. De spränger både mig och boken. Några förstår jag och kan känna mig duktig, jag hajjar Aristoteles- och Hamlet-kopplingarna, och jag greppar diskussionen kring Jesus och farsan. Fascineras av tanken att Hamlet är sonen som kommer tillbaka för att be fadern om förlåtelse. Alltså Jesus och Gud, eller om det är Josef. Fattar inget av den allgebraiska lösning på att Hamlet är sin egen farfar eller vad det nu är.

Hela tiden väcks tankar kring mina egen syn på religionen och dess funktion för människan. Finns det en gud? Nej, knappast. Inte med min hårda definition på Gud. Gud måste vara en allsmäktig entitet som skapat världen, allt däri och ha en plan med det hela. Kanske behöver det inte vara så. Kanske kan gud bara vara en kraft som genomsyrar allt och alla, men det tycks mig vara en meningslös definition på Gud då den blir platt och ger ingen förståelse alls. Men vad säger att det måste finnas en förståbart moment i religionen, i Gud? Mina tankar flyter i väg och jag känner att jag inte lyckas föra fram min syn på gudomlighet i den färgrannhet den finns i mitt huvud, snarare blir den lika platt som den alltigenomsyrande kraften och kanske är det mina tankar som föds av läsandet som gör att jag gillar det. Kanske inte.

Joyce kallar i vart fall min syn på gudomligheten som inskränkt, eller är det bara den som tror på det som är inskränkt?

-Ni är inte troende? frågade Haines. Jag menar, troende i inskränkt bemärkelse. Skapelse ur intet oc underverk och en personlig Gud.

Det är ju precis där min definition är, och jag anser motsatsen platt. Vem är platt, och vem är inskränkt, jag eller James Joyce? Eller gör jag bara en felaktig koppling? Han säger ju sen att han inte kan smälta föreställning om en personlig Gud. Den tanken förstår jag, men jag tror inte på den. Gud existerar inte. Gud är död, men det är en annan historia.

/Mattias

NYHET - Poomas läsblogg

I dag börjar jag en ny del av Pooma. En läsblogg. Detta kommer bli ett ganska privat filosoferande utifrån den litteratur jag läser. Det finns ingen plan bakom läsandet eller skrivandet, det kommer få utvecklas som det vill. Läsandet kommer vandra från högt till lågt. För att ge en hänvisning till vad som kan komma är detta mina senaste tre böcker jag läst:

Eva Moberg - Simone och jag
Anders R Olssons - Lögn, förbannad lögn, jpurnalistik.
Anna-Lena Lodenius - Gatans parlament
Tala om klass

Böcker som ligger på nattduksbordet och väntar just nu:

En biografi om Hegel
The plot against America
Nietzsche samlade skrifter vol. 7.

Favoritböcker:
Saramago - "Blindheten" och "Historien om Lissabons belägring"
Oriana Fallaci - En man


Hoppas ni som droppar in får nöje av mina tankar födda ur litteraturen!

/Mattias